10 de juliol de 2017

Neix Crida per la Democràcia per defensar el referèndum i denunciar les mancances democràtiques de l’Estat espanyol

General

Òmnium Cultural ha presentat un nou projecte a favor del Referèndum: Crida per la Democràcia. “Avui, 10 de juny, 7 anys després de la gran manifestació a favor del dret a decidir impulsada per Òmnium, encetem un nou projecte que marcarà els propers mesos de l’entitat”, ha anunciat el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Es tracta d’una campanya “per defensar el Referèndum de l’1 d’octubre i denunciar les mancances democràtiques de l’Estat espanyol”, ha explicat.

El president d’Òmnium ha recordat un cop més que “vivim en un Estat que ens impedeix avançar i que posa en perill la democràcia i la cohesió social”. Per tot plegat, en el marc d’aquesta “deriva antidemocràtica impròpia a l’Europa del segle XXI, l’única alternativa que ens queda és defensar la democràcia”. “Volem aglutinar tots els demòcrates de Catalunya; aquest projecte va molt més enllà de la nostra entitat”, ha insistit Cuixart.

Crida per la Democràcia denunciarà de manera sistemàtica i audaç tots i cadascun dels embats de l’Estat espanyol. Aquesta mateixa setmana, Òmnium impulsarà la projecció del documental de Mediapro Las cloacas de Interior a un centenar de poblacions del país, incloses totes les capitals de comarca.

La mobilització comença a Whatsapp!

Un dels punts claus de la campanya serà la comunicació per mitjà dels telèfons mòbils i les xarxes socials. Crida per la Democràcia ha creat un canal de comunicació instantani i gratuït a través de Whatsapp. L’objectiu és compartir informació de manera àgil i organitzar-se en cas de necessitat. Per afegir-s’hi cal desar el 696 000 699 a l’agenda de contactes i obrir una conversa a aquest número de Whatsapp escrivint la paraula DEMOCRÀCIA. No obstant, tothom qui ja hagi rebut un correu de Crida per la Democràcia o Òmnium assignant un altre número de telèfon, ha de fer servir el telèfon que se li ha atorgat.

Suport de l’esfera política i la societat civil

En una presentació transversal, diferents actors de l’esfera política del país han acompanyat Cuixart i han donat suport explícit a la campanya. El director general i fundador de Mediapro, Jaume Roures, director de Las cloacas de Interior, ha volgut deixar clar que en el documental es fa evident que “hi ha estructures de l’Estat que treballen al marge de la legalitat”. De la mateixa manera s’ha expressat l’exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, víctima directa de les clavegueres de l’Estat. Trias ha agraït a Òmnium la posada en marxa d’aquesta iniciativa i ha assegurat que hi dona suport perquè “la guerra bruta és intolerable des del punt de vista democràtic, aquestes coses només passen a les dictadures”.

Posteriorment, ha intervingut l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, que ha recordat que el món local també és víctima de l’Estat. “L’Estat espanyol va en contra dels municipis: volen limitar l’autonomia municipal a cop de llei; ens prenen les eines més bàsiques perquè no lluitem contra els desnonaments o la pobresa energètica”.

Al seu torn, l’activista David Fernández ha recordat que “no som un país normal quan tenim un 23% d’exclusió social” i ha assegurat que “sense sobirania no podem aprofundir en la justícia social”. Per la seva banda, el diputat d’ERC al Congrés, Joan Tardà, ha recordat que “la democràcia espanyola se la juga amb el procés català”. En darrer lloc ha intervingut l’antropòleg Manuel Delgado, que ha definit el poble català com “un poble lluitador”. “No hem de tenir escrúpols per dir que aquesta lluita té una dimensió antifeixista. El feixisme no ha marxat mai”, ha sentenciat.